Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ΟΙ ΜΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


ΟΙ ΜΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ



          Από τότε που θυμάμαι την Πόλη της Καρδίτσας, όπου μεγάλωσα και κατοικώ τώρα, αποτελούν ένα από τα σημεία αναφοράς για αυτήν την κοινωνία, κάτι σαν το σιντριβάνι, την δημοτική αγορά ή το Παυσίλυπο θα έλεγα. Βρίσκονται στην κεντρική πλατεία της πόλης δίπλα μας εκεί, για πολλά χρόνια και όμως αν ρωτήσουμε έναν συμπολίτη μας, μικρόν ή μεγάλο (ανάμεσά τους και εγώ) το πιο πιθανόν είναι να μην ξέρει τα ονόματα τους τι συμβολίζουν και τι ήταν αυτές. Πρόκειται για τις 4 από τις συνολικά 9 Μούσες της Ελληνικής Αρχαιότητας, γλυπτά (αγνώστου καλλιτέχνη) αγάλματα που στέκονται στην πλατεία Ελευθερίας (κεντρική πλατεία) της Καρδίτσας για περισσότερα από 50 χρόνια τώρα.
 
Η Κλειώ



   Τα συγκεκριμένα αγάλματα όμως, όταν κατασκευάστηκαν δεν είχαν προορισθεί για την Καρδίτσα αλλά για το κέντρο της Αθήνας και την Πλατεία της Ομονοίας όπου και τοποθετήθηκαν (8 Μούσες) όπως φαίνεται και στην φωτογραφία του 1931 από τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων Σπύρο Μερκούρη. Ο δήμαρχος προεβει σ αυτήν την κίνηση μετά από αντιδράσεις των κατοίκων για να διορθώσει την αισθητική της πλατείας, στην οποία υπήρχαν περιμετρικά της 8 άσπρες κολώνες που λειτουργούσαν σαν  τσιμεντένιοι  αεραγωγοί του υπογείου σιδηροδρόμου. Η ένατη μούσα (Καλλιόπη) κατασκευάστηκε αλλά δεν τοποθετήθηκε ποτέ για λόγους αισθητικής. Μάλιστα είχε αποθηκευτεί προσωρινά δίπλα από τις τουαλέτες του υπόγειου σιδηροδρόμου με αποτέλεσμα οι περαστικοί όταν ρωτούσαν «που είναι η τουαλέτες» να παίρνουν την απάντηση «δίπλα στην Καλλιόπη» και από εκεί λέγεται πως βγήκε και η γνωστή φράση.


Η Αγλαΐα

          Το 1936 ο δήμαρχος Αθηναίων Κων/νος Κοτζιάς αποφάσισε πως τα συγκεκριμένα γλυπτά δεν ταίριαζαν στην πλατεία Ομονοίας με αποτέλεσμα να ξηλωθούν και να παραμείνουν σε αποθήκες μέχρι και το 1950 περίπου. Κάπου εκεί με την συνεργασία των δύο Δήμων ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βάιος Τζέλλας πέτυχε την δωρεά των 4 αγαλμάτων από τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων Στρατηγό Παυσανία Κατσώτα και οι μούσες τοποθετήθηκαν σε πέτρινα βάθρα στην αριστερή πλευρά του Παυσιλύπου
Πρόκειται για την Θάλεια προστάτιδα της κωμωδίας, την Κλειώ προστάτιδα της ιστορίας, την Αγλαΐα (εδώ υπάρχει μία ασάφεια καθώς θεωρείται μία από της 3 χάριτες και όχι κάποια από τις μούσες) και η τέταρτη που δεν διακρίνεται το όνομα της.
           Τέλος από τις υπόλοιπες πέντε, δύο βρίσκονται στις Καρυές Λακωνίας επί της κεντρικής οδού στην είσοδο του χωριού (δεν γνωρίζω ποιες είναι) ως «ανταπόδοση» της προσφοράς των Αγαλμάτων των Καρυάτιδων στο Ναό του Ερεχθείου στην Ακρόπολη



Η Ερατώ
Και δύο στα Κατάπολα Αμοργού εκ των οποίων η μια είναι η Ερατώ προστάτιδα της λυρικής ποίησης και των ύμνων, ενώ η ένατη πιθανόν να έχει καταστραφεί. 



Πηγές:
·         Karyes.gr
·         Glypto.wordpress.com/2007/04/29/ομόνοια – 1931 εννέα_μούσσες
·         Βικιπαίδεια.gr
·         Karditsa-net.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου